poniedziałek, 23 grudnia 2013

makowiec z kokosem na ostatnią chwilę


Nie macie czasu na przygotowanie typowego zawijanego makowca, a bardzo zależy Wam na tym aby makowiec pojawił się na stole wigilijnym? Mam dla Was świetny przepis, przygotowanie tego makowca zajmuje 15 minut, potem już tylko się piecze, w smaku jest cudowny, wilgotny, mięciutki. Będziecie zachwyceni. Dodatkowo po wystudzeniu, idealnie się go kroi w kosteczkę, więc pięknie będzie się prezentował w święta. 

składniki: ( na prostokątna blachę: 31x25cm)
-900g gotowej masy makowej
-3/4 szkl brązowego cukru lub 1/2 szkl białego cukru
-opakowanie okrągłych biszkoptów
-łyżka cukru waniliowego
-5 łyżek mąki ziemniaczanej
-4 jajka
-łyżeczka proszku do pieczenia
NA MASĘ Z KOKOSU:
-4 białka
-1/2 szklanki białego cukru
-120g wiórków kokosowych
-łyżka mąki ziemniaczanej

czas przygotowania: 15 minut przygotowania + 50-60minut pieczenia



W jednej misce ubijamy 4 białka na sztywną pianę. W drugiej misce przygotowujemy resztę składników tzn. Miksujemy 4 żółtka z cukrem i cukrem waniliowym aż będą jasne i puszyste. Dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz gotową masę makową. Miksujemy aż wszystkie składniki się dokładnie wymieszają. Dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką na puszystą masę.

Na blachę wykładamy biszkopty, płaską częścią do spodu, tak aby wypełnić nimi dno blachy. Na biszkopty przelewamy przygotowane ciasto makowe, rozsmarowujemy tak aby wierzch był równy. Zaczynamy rozgrzewać piekarnik do 180 stopni.

Przygotowujemy masę kokosową. Ubijamy 4 białka z cukrem na sztywno, jak nie wyjdzie Wam idealnie sztywna piana, to nic się nie stało i tak się uda. Do ubitych białek dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i 120g wiórków kokosowych, mieszamy delikatnie łyżką, żeby się połączyły dokładnie składniki. Przelewamy na masę makową i również wierzch rozsmarowujemy tak aby był gładki. Pieczemy 50-60 minut 'góra i dół', ciasto jest gotowe jak masa kokosowa będzie beżowo-złocista, sprawdźcie po 50 minutach. Koniecznie wystudźcie, potem możecie się zajadać, przechowujcie w lodówce lub na balkonie, smacznego :)



3 komentarze:

  1. Taki z kokosowym akcentem musi być bardzo smaczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo podoba mi się pomysł na kokosową bezę na wierzchu, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...