Jest to podobny przepis do sernika na zimno z serków homogenizowanych, ta wersja jest uproszczona i przygotowana jako mały deser. Idealna na sezon karnawałowy, kiedy chcemy zaserwować elegancki, smaczny i lekki deser, który zrobi wrażenie na gościach. Przygotowanie jest błyskawiczne i bardzo proste.
składniki: na 5 małych serniczków
1 serek homogenizowany waniliowy 175g
1 galaretka truskawkowa
250ml wrzątku
200g mrożonych owoców np. truskawek, malin, borówek
6 łyżek cukru białego lub brązowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 łyżek wody
czas przygotowania: ok 30min + min 4 godziny chłodzenia
Galaretkę przygotowujemy z użyciem połowy wody z przepisu z opakowania galaretki, studzimy ją, najszybciej będzie na balkonie, nie dopuszczając do pojawienia się grudek od schłodzenia. Jak już ostygnie to mieszamy galaretkę z serkiem homogenizowanym i przelewamy do pucharków, kokilek, form silikonowych lub innych ozdobnych naczyń i wstawiamy do lodówki minimum na 4 godziny, żeby całkowicie stężała.
Na pół godziny przed podaniem przygotowujemy żelowane owoce, aby nieco ostygły. Na patelnię przekładamy cukier, 6 łyżek wody i zamrożone owoce. Smażymy aż owoce zmiękną, dodajemy łyżkę mączki ziemniaczanej, mieszamy aż owoce pokryją się pięknie błyszczącym żelem. Wraz ze stygnięciem masa żelowa z owocami będzie tężała. Przed podaniem nakładamy na serniczki, lub obok nich. Gotowe, smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz