Nie ma to jak ryba w occie. Jest to zawsze pierwsze danie jakie jemy w Wigilię. Zalewa octowa z tego przepisu jest uniwersalna, więc możecie jej używać do wszystkich ryb, które chcecie podać w Wigilię w occie. Rybę po zawekowaniu możecie przechowywać przez miesiąc w zimnym miejscy, natomiast po otwarciu przez tydzień w lodówce.
składniki: (na 1 średniej wielkości słoik)
500g ryby ja polecam tilapię
100ml octu
500ml wody
5 kulek ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól
mąka
1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy typu 'warzywko'
1 jasna cebula
olej roślinny
czas przygotowania: ok 20 minut + minimum 2 dni musi być zamknięte w słoiku
Zagotowujemy wodę z octem i przyprawami: ziele angielskie, listki laurowe, szczypta soli, 1/2 płaskiej łyżeczki 'warzywko'. Po zagotowaniu trzymamy na małym ogniu, aby zalewa była cały czas gorąca i gotowa do zalania ryby.
Tilapię (lub inną rybę) solimy z jednej strony równomiernie większą szczyptą soli. Kroimy filety wzdłuż głównej linii, widocznej na filecie. Następnie w poprzek, z 1 filetu powinno wyjść ok 6-8 kawałków. Obtaczamy je mąką. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny, wlewamy oleju tylko tyle żeby pokrył dno. Nie wolno używać oliwy, ponieważ ryba może się spalić i powstanie nieprzyjemna goryczka.
Obsmażamy po 2-3 minutki z każdej strony aby ryba się całkowicie ścięła. Do wyparzonego słoika na dno kładziemy warstwę ryby, na to plasterek cebuli i zalewamy zalewą octową, tak aby pokryło składniki, i tak samo postępujemy z kolejnymi warstwami aż wypełnimy cały słoik. Na ostatnią warstwę nalewamy tyle zalewy żeby doszła do połowy 'szyjki' słoika i szczelnie zakręcamy, aby zassało kapselek. Resztę zalewy możecie przelać do innego słoiczka i zakręcić. Taką rybę możecie przechowywać przez miesiąc, po otwarciu przez tydzień, zawsze w chłodnym miejscu. Po otwarciu jakby ryba zassała za dużo zalewy to możecie dolać zalewę z dodatkowego słoiczka, o którym pisałam powyżej. Ryba musi marynować się w zalewie minimum 2 doby. Smacznego :)
składniki: (na 1 średniej wielkości słoik)
500g ryby ja polecam tilapię
100ml octu
500ml wody
5 kulek ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól
mąka
1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy typu 'warzywko'
1 jasna cebula
olej roślinny
czas przygotowania: ok 20 minut + minimum 2 dni musi być zamknięte w słoiku
Zagotowujemy wodę z octem i przyprawami: ziele angielskie, listki laurowe, szczypta soli, 1/2 płaskiej łyżeczki 'warzywko'. Po zagotowaniu trzymamy na małym ogniu, aby zalewa była cały czas gorąca i gotowa do zalania ryby.
Tilapię (lub inną rybę) solimy z jednej strony równomiernie większą szczyptą soli. Kroimy filety wzdłuż głównej linii, widocznej na filecie. Następnie w poprzek, z 1 filetu powinno wyjść ok 6-8 kawałków. Obtaczamy je mąką. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny, wlewamy oleju tylko tyle żeby pokrył dno. Nie wolno używać oliwy, ponieważ ryba może się spalić i powstanie nieprzyjemna goryczka.
Obsmażamy po 2-3 minutki z każdej strony aby ryba się całkowicie ścięła. Do wyparzonego słoika na dno kładziemy warstwę ryby, na to plasterek cebuli i zalewamy zalewą octową, tak aby pokryło składniki, i tak samo postępujemy z kolejnymi warstwami aż wypełnimy cały słoik. Na ostatnią warstwę nalewamy tyle zalewy żeby doszła do połowy 'szyjki' słoika i szczelnie zakręcamy, aby zassało kapselek. Resztę zalewy możecie przelać do innego słoiczka i zakręcić. Taką rybę możecie przechowywać przez miesiąc, po otwarciu przez tydzień, zawsze w chłodnym miejscu. Po otwarciu jakby ryba zassała za dużo zalewy to możecie dolać zalewę z dodatkowego słoiczka, o którym pisałam powyżej. Ryba musi marynować się w zalewie minimum 2 doby. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz