środa, 8 stycznia 2014

ciasto cytrusowe


Postanowiłam wprowadzić odrobinę słońca do naszej kuchni, stąd pomysł na intensywnie cytrusowe ciasto, w którym dominuje posmak pomarańczy. Przyjemnie kwaskowe ciasto, które najlepiej smakuje w zestawieniu z: bitą śmietaną, serkiem homogenizowanym lub lodami waniliowymi. To zdecydowanie oryginalny smak, który ma w sobie to "coś" co trafia w moje kubeczki smakowe.

składniki:
130g cukru
1 cytryna
2 pomarańcze
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
50g mąki ziemniaczanej
100g mąki pszennej


czas przygotowania: ok.1,5 godziny









Zaczynamy od ubicia białek na sztywną pianę. Odstawiamy je na bok i przygotowujemy resztę ciasta. Możecie zacząć nagrzewać już piekarnik do 180 stopni. Żółtka miksuję z cukrem na puszystą jasną masę. Dodaję do nich startą skórkę z cytryny i 2 pomarańczy. WAŻNE, cytrynę i pomarańcze przed starciem myjemy i zalewamy wrzątkiem na 30 sekund, dopiero wtedy ścieramy. Dolewamy sok z 1 cytryny i 1 pomarańczy. Dokładnie mieszamy. Uwaga będzie bardzo płynna masa.

Zaczynamy zagęszczać lekko masę dodając mąki, proszek do pieczenia, cynamon, miksujemy na jednolitą masę. Do tego dodajemy powoli ubite białko, delikatnie, ale dokładnie mieszając, aż wszystko się połączy.



Przelewamy do formy, najlepiej niewielkiej, bo ciasto tylko odrobinę wyrośnie, dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45-60 minut w 180 stopniach do suchego patyczka, może wyjść Wam krótszy lub dłuższy czas, w zależności od piekarnika. Studzimy i podajemy, najlepiej smakuje z bitą śmietaną, serkiem homogenizowanym i lodami waniliowymi. Smacznego :)



zdjęcia czytelników:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...