sobota, 11 stycznia 2014

zupa klopsianka, z klopsikami


Ulubiona zupa męża. Nawet nie zauważyłam kiedy zniknęła z garnka :). Jest bardzo pożywna, w smaku delikatna, mój mąż powiedział, że smakuje jak chipsy, ale wytłumaczył to tym, że według niego jest idealnie doprawiona. W każdym razie z jego ust to ogromny komplement :). Nie potrafię napisać nic innego, niż to, że jest cudowna.

składniki:
500g mięsa mielonego
1 czerwona cebulka
słodka papryka (przyprawa)
majeranek
sól, pieprz
4 ziemniaki
4 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
1/3 selera
1 puszka krojonych pomidorków
2 łyżki oliwy z oliwek
2 listki laurowe
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
ok 1,5l wody


czas przygotowania: ok 1,5 godziny




Ziemniaki, marchewki, pietruszkę, cebulę, seler, myję i obieram. Wszystkie warzywa poza cebulą i selerem kroję w kosteczkę/plasterki. Seler wkładam w całości. Cebulę kroję na pół i jedną połowę dokładam do miseczki z pokrojonymi warzywami, drugą połowę cebulki kroję w małą kosteczkę i przekładam do kolejnej miseczki z mięsem mielonym. Mięso doprawiam łyżeczką majeranku, łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą soli i pieprzu. Wbijam jajko i dodaję łyżkę bułki tartej, dokładnie mieszam i formułuję małe klopsiki ok 2 cm.

Na dnie garnka, w którym ugotuję zupę rozgrzewam 2 łyżki oliwy z oliwek i smażę na niej 1/3 klopsików, jak są gotowe to zalewam je litrem wody, dodaję przygotowane wszystkie warzywa, doprawiam szczyptą soli, pieprzu, łyżeczką słodkiej papryki, łyżeczką majeranku, w razie potrzeby dolewam tyle wody aby zalała warzywa na ponad 3cm i gotuję ok 20 minut.

Po 20 minutach dodaję resztę klopsików i 2 listki laurowe, gotuję 15 minut. Po tym czasie dodaję puszkę krojonych pomidorków, mieszam, wyjmuję cebulę, już się nie przyda. Gotuję 10 minut i gotowe. My do zupy podjadamy pieczywo. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...