piątek, 17 stycznia 2014

pieczeń z szynki wieprzowej z jabłkami


Bardzo dobra pieczeń, przepis znalazłam w jednej z książek o kuchni skandynawskiej. Dodałam trochę w ilości składników, żeby można było się tym najeść. Smak nieziemski, jestem na prawdę nim oczarowana. Łatwa w przygotowaniu choć czasochłonna. No i prezentuje się wspaniale.

składniki:
700g szynki wieprzowej na pieczeń
1 duża czerwona cebula
5 ziemniaków
3 kwaśne jabłka
300ml soku jabłkowego
szklanka wody 
2 łyżki soli
pieprz
rozmaryn
łyżka soku z cytryny



czas przygotowania: ok. 2 godziny (przygotowanie 15 minut + 20 minut pieczenia+40 minut pieczenia+40 minut pieczenia)





Piekarnik już rozgrzewamy do 250 stopni! Do szklanki wody dodajemy dwie płaskie łyżki soli i dokładnie mieszamy. Jeżeli sól rozpuści się w wodzie, to woda ponownie zrobi się przeźroczysta. Przelewamy tę wodę na naczynia żaroodpornego lub na głęboką blachę, na której będziemy przygotowywać pieczeń. 

Szynkę wieprzową myjemy i od góry nacinamy w kwadraciki około 2x2 cm i 1 cm głębokości. Układamy szynkę na blasze ze słoną wodą i wstawiamy do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika (góra,dół) na 20 minut.  
W tym czasie, obieramy i myjemy ziemniaki. Kroimy ja na pół wzdłuż, następnie każdą połówkę na 4 'paseczki'.  Po 20 minutach, wyjmujemy szynkę na chwilkę na talerz i wylewamy pozostałą wodę z solą z blachy. Wkładamy ponownie pieczeń, ale odwracamy ją na drugą stroną. Wlewamy szklaneczkę soku jabłkowego (może być kupny) wkładamy ziemniaki naokoło szynki i wstawiamy do piekarnika, tym razem na 40 minut do 180 stopni. Po 20 minutach polewamy szynkę połową szklaneczki soku jabłkowego. W tym czasie jabłka i cebulę myjemy i obieramy. Jabłka kroimy na ćwiartki a ćwiartki na 3 plasterki 'piórka'. Skrapiamy jabłka sokiem z cytryny aby nie zbrązowiały podczas pieczenia i mieszamy, aby cytryna je obtoczyła. Cebulę kroimy na pół i w piórka.

 Po 40 minutach wyjmujemy pieczeń. Ponownie odwracamy szynkę na drugą stronę i opruszamy wszystko tzn. ziemniaki i szynkę szczyptą pieprzu i rozmarynu. Przekładamy wymieszane jabłka z cebulą i ponownie posypujemy wszystko pieprzem i rozmarynem. W kwadraciki w szynce możecie włożyć cebulkę, doda smaczku. Przed podaniem ją wyjmiecie. Ponownie ląduje to na 40 minut w 180 stopniach i ponownie po 20 minutach polewamy pieczeń połową szklaneczki soku jabłkowego. Po upieczeniu wyjmujemy blachę i odstawiamy na 10 minut aby pieczeń odpoczęła. Następnie kroimy, nakładamy z dodatkami na talerze i polewamy mięso powstałym sosem. Gotowe, smacznego :)



1 komentarz:

  1. Wypróbowane, niezłe ale szynka wyszła mi jak zwykle - dosyć twarda ,,

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...