składniki: dla 2 osób
2 jabłka
1 mandarynka
3 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
6 łyżek mąki
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
Na początku przygotowujemy kruszonkę. Wystarczy wymieszać mąkę, masło i cukier.
Uzyskamy taką masę jak na zdjęciu. Na czas przygotowywania reszty składników, kruszonkę chowamy do lodówki.
Kroimy jabłka w łódeczki na grubość ok.1 cm i skrapiamy cytryną po to aby pozostały jasne i wyglądały bardziej estetycznie.
Na patelnie wlewamy 3 łyżki miodu i wrzucamy jabłka, smażymy je na miodzie ok. 30 sekund z każdej strony, żeby delikatnie zmiękły i zyskały aromat i posmak miodowy.
Przesmażone jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Polewamy równomiernie sokiem z mandarynki.
Nakładamy wcześniej przygotowaną kruszonkę i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut. Podajemy na ciepło :)
Zapach jaki unosi się nad gorącym crumble jest niesamowity, mieszają się cytrusowe zapachy mandarynki i cytryny ze słodyczą miodu i jabłek. Wszystkie soki po upieczeniu tworzą na dnie coś w stylu rzadkiej galaretki co widać na ostatnim zdjęciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz