Wspaniałe, aromatyczne ciasto marchewkowe, idealne na jesienne wieczory, ja wręcz nie wyobrażam sobie chłodnego jesiennego wieczoru bez szklanki herbaty z cytryną i miodem w towarzystwie kawałka ciasta marchewkowego.
składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 duże marchewki
1/2 cukru wanilinowego
4 jaja
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki oliwy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200g wiórków kokosowych
Zaczynamy od starcia marchewek na dużych oczkach. Do osobnej miski wsypujemy mąkę z proszkiem, sodą, cukrem wanilinowym, wlewamy olej i jajka i ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę.
Dokładamy marchewkę i wiórki.
Mieszamy wszystko razem za pomocą łyżki. Masa na ciasto będzie wyglądała mniej więcej jak moja, czyli przewaga marchwi nad ciastem. Ja dla intensywności koloru dodałam szczyptę barwnika spożywczego w kolorze pomarańczowym.
Wykładamy na blachę, której boki wysmarowałam tłuszczem a dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez godzinę.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz