piątek, 5 kwietnia 2013

puszysta jajecznica


Mamy jeszcze porę śniadaniową, dlatego chciałabym Was zachęcić do urozmaicenia bardzo prostego przepisu, jakim jest jajecznica.  Dodamy tylko jeden składnik, którym będzie mleko, a zdziała on cuda, sprawi, że jajecznica nabierze puszystości, zapach i smak stanie się delikatniejszy. Odkąd poznałam tą metodę jestem jej wierna :) Bardzo ważne jest też to, że nie smażymy jej na głębokim maśle, można w ogóle masło pominąć i usmażyć ją na suchej patelni, jednak mi zdarzało się ją przypalić więc postanowiłam delikatnie pędzelkiem wysmarować patelnie po to tylko aby jajecznica nie przywierała do niej.

składniki:(dla dwóch osób)

5 jajek
szczypta soli
3 łyżki mleka
masło tylko do wysmarowania patelni

















Jajecznice przygotowujemy w tradycyjny sposób, czyli wbijamy jajka, dodajemy mleko i sól, roztrzepujemy. Patelnię delikatnie smarujemy za pomocą pędzelka masłem, tylko po to aby nam się jajecznica nie przypaliła i rozgrzewamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy jajka i smażymy na wolnym ogniu, aby powoli nam dochodziła, żeby się nie przypaliła. Już gotowe, życzę Wam smacznego! :) Muszę powiedzieć Wam szczerze, że ją po prostu uwielbiamy :)






Życzymy smacznego dnia od samego rana! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...