Szybka, sycąca, cudownie ciągnąca się przekąska. Często zastępuje nam obiad bądź po prostu jest na kolacje. Kotleciki z mozzarelli są bardzo delikatne, mają chrupiącą skorupkę i wyjątkowy smak. Wraz z mężem bardzo je polecamy, szczególnie w połączeniu z pomidorkami.
składniki:
kulka mozzarelli
bułka tarta
jajko
sól
zioła prowansalskie
czas przygotowania: 15 min
koszt: ok.4zł
Zaczynamy od pokrojenia kulki mozzarelli na plastry ok. 1 cm. Przygotowujemy 2 talerze, na jednym rozbijamy jajko i roztrzepujemy je szczyptą soli. Na drugi talerzyk wsypujemy bułkę tartą, szczyptę soli i łyżkę ziół prowansalskich, dokładnie mieszamy. Plasterki pojedynczo obtaczamy jajkiem następnie bułką tartą, każdy plasterek dwukrotnie.
Patelnię smarujemy pędzelkiem masłem (cieniutko), rozgrzewamy i kładziemy nasze kotleciki, na średnim ogniu smażymy co minutę obracając na drugą stronę. Smażymy aż do momentu aż bułka tarta nam się zarumieni, wręcz zbrązowieje. Podajemy z pomidorkami i np. pieczywem, bądź sałatką. Smacznego :)
Mniaam, już sobie wyobrażam ten ciągnący się ser, coś dla mnie :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńJa też na samą myśl, robię się głodna :)
Usuń