czwartek, 9 sierpnia 2012

Ciastka ślimaczki


Ciastka ślimaczki to aromatyczne, chrupiące ,urocze i bardzo proste słodkości. Właśnie one zapoczątkowały moją miłość do wypieków. Nie trzeba być mistrzem kuchni aby je zrobić. Wystarczy 30 minut i dobre chęci, a na waszych talerzach zagoszczą te wypieki.



Składniki:

ciasto jasne:
250g mąki pszennej
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150g cukru
1 torebka cukry wanilinowego
1/2 fiolki esencji rumowej
1 jajko
125g masła lub margaryny

ciasto ciemne:
20g kakao
15g cukru
1 łyżka mleka
czas przygotowania: ok. 50min


ciasto jasne:
 250g mąki pszennej mieszamy z 1płaską łyżeczką proszku do pieczenia i przesiewamy do misy. Resztę składników jasnego ciasta wkładamy do misy i ucieramy. Wyrobione na gładko ciasto wykładamy na blat, jeżeli nadal się klei to należy je odstawić owinięte np. folią do lodówki na ok. 15-20 minut. Jak już ciasto przestanie się kleić to dzielimy je na pół.
 ciasto ciemne:
mieszamy składniki na ciemne ciasto (kakao, cukier, mleko) i łączymy je z jedną połową wcześniej podzielonego ciasta jasnego. Rozwałkowujemy każdy kolor ciasta z osobna na dwa równej wielkości prostokąty. Smarujemy jasny prostokąt po wierzchu białkiem i kładziemy na niego ciemny prostokąt, który również smarujemy białkiem. Zwijamy od dłuższej strony oba prostokąty w rulon.


Możemy taki rulon odłożyć na ok.15 minut w chłodne miejsce (nie jest to konieczne), lub od razu zaczynamy kroić nasz rulon w plasterki na ok. 0,5 cm grubości. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy blachę tzn. kładziemy papier do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i układamy nasze ciasteczka z nieco większymi przerwami, ponieważ ciastka bardzo wyrosną.


Wstawiamy ciastka na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Jak widać moje bardzo wyrosły, wręcz się zrosły :) Musiałam je rozdzielić nożem. To już wszystko, mam nadzieję że będą Wam smakowały. Pozdrawiam :)



zdjęcia czytelników:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...