Kompot rabarbarowo-truskawkowy jest idealny zaraz po ugotowaniu, można go także zawekować i będzie idealnym wspomnieniem lata jesiennym popołudniem, można go również wykorzystać jako zupę owocową, dodając ulubiony makaron. Jednak dla mnie i tak jest idealny na tak gorącą porę, po wystudzeniu jest bardzo orzeźwiający dzięki kwaskowemu posmakowi rabarbaru.
składniki:
6 łodyg rabarbaru
200g truskawek
ok. 6-8 łyżek cukru
2 łyżki miodu
1litr wody
czas przygotowania: ok. 20min
Rabarbar i truskawki myjemy, Rabarbar obieramy ze skórki, odcinamy obie końcówki i kroimy w kosteczkę. Truskawki kroimy w połówki lub ćwiartki.
Zagotowujemy 1 litr wody z 3 łyżkami cukru, do wrzątku wrzucamy owoce i gotujemy przez 20 minut, zmniejszając ogień. Po 20 minutach doprawiamy 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami miodu. Mieszamy i doprawiamy do smaku, niektórzy mogli mieć słodsze truskawki więc już wystarczy doprawiania inni np.ja :) musiałam jeszcze dodać 3 łyżki cukru. Gorący kompot możemy zawekować lub ostudzić i podawać w szklaneczkach lub spożywać jako zupę owocową z dodatkiem np.makaronu. Smacznego :)
Zachęcamy do przesyłania nam zdjęć Waszych wersji naszych przepisów : jedzonkoo@gmail.com Chętnie opublikujemy je pod przepisami na blogu a także na funpage na Facebooku :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz